Sinds kort kan je bij Zen With Debby terecht voor EMDR therapie in Meise. Emotionele en psychologische trauma’s hebben een enorme impact op ons dagelijks leven. Soms blijven ze, lang nadat het trauma heeft plaatsgevonden, invloed uitoefenen op ons gedrag, onze gedachten en ons welzijn. EMDR-therapie (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een krachtige en effectieve behandelmethode voor het verwerken van trauma’s en andere emotionele blokkades. In dit artikel vertel ik je meer over EMDR, voor wie het geschikt is, en wat je kunt verwachten tijdens een sessie.
EMDR is een bewezen therapie die in 1987 werd ontwikkeld door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. Het richt zich op het verwerken van traumatische herinneringen door middel van gesimuleerde oogbewegingen of andere vormen van bilaterale stimulatie (tweezijdige stimulatie). Het doel is om negatieve herinneringen te desensibiliseren en opnieuw te verwerken, zodat ze minder emotioneel beladen en verstorend worden.
Tijdens een EMDR-sessie wordt de cliënt gevraagd om zich de traumatische gebeurtenis voor te stellen, terwijl de therapeut bilaterale stimulatie toepast, bijvoorbeeld door het begeleiden van oogbewegingen of het gebruik van geluiden of tapping. Dit helpt de hersenen om de traumatische herinneringen op een meer adaptieve manier te verwerken, zodat ze minder invloed hebben op het dagelijks leven.
EMDR is geschikt voor iedereen die te maken heeft gehad met trauma, of het nu gaat om een groot trauma, zoals een ongeluk of verlies, of kleinere trauma’s die zich in de loop van de tijd hebben opgebouwd. Het kan ook effectief zijn bij de behandeling van angst, depressie, fobieën, posttraumatische stressstoornis (PTSS) en andere emotionele problemen die vaak het gevolg zijn van onverwerkte trauma’s.
Veel mensen die met EMDR werken, hebben moeite met het loslaten van negatieve gedachten of emoties die verbonden zijn aan een bepaalde gebeurtenis. Dit kunnen herinneringen zijn aan misbruik, geweld, verlies van een dierbare of andere ingrijpende ervaringen. EMDR helpt de cliënt om deze herinneringen op een gezondere manier te verwerken en te integreren.
Het doel van EMDR is het helpen van de cliënt om traumatische herinneringen opnieuw te verwerken, zodat ze minder emotioneel belastend en verstorend zijn. Het uiteindelijke doel is om de cliënt in staat te stellen verder te gaan met hun leven zonder dat het trauma hen blijft achtervolgen.
EMDR kan de cliënt helpen om:
» Emotionele pijn te verminderen die wordt veroorzaakt door traumatische herinneringen
» Negatieve gedachten of overtuigingen te transformeren (bijvoorbeeld: “Ik ben niet veilig” of “Ik ben waardeloos”)
» Stress en angst te verminderen die voortkomen uit het trauma
» Het zelfvertrouwen en het gevoel van controle terug te winnen
Tijdens een EMDR-sessie worden er verschillende fasen doorlopen:
① Anamnese en voorbereiding:
In deze fase bespreekt de therapeut de problemen die je wilt aanpakken en wordt er een behandelplan opgesteld. Je wordt ook voorbereid op de techniek van bilaterale stimulatie.
② Herinnering en desensibilisatie:
Je wordt gevraagd om je een traumatische herinnering voor de geest te halen, terwijl de therapeut bilaterale stimulatie toepast, meestal door het bewegen van je ogen van links naar rechts. Dit proces helpt de hersenen de herinnering opnieuw te verwerken.
③ Installatie van positieve gedachten:
Na de verwerking van de negatieve herinnering, wordt er gewerkt aan het versterken van positieve gedachten en gevoelens die de negatieve overtuigingen kunnen vervangen.
④ Lichaamsreacties:
Er wordt ook gekeken naar de lichamelijke sensaties die je ervaart in verband met de herinnering. Deze worden verwerkt om te zorgen voor een volledige emotionele afwikkeling van het trauma.
⑤ Evaluatie:
De voortgang wordt geëvalueerd, en de therapeut controleert of de traumatische herinnering daadwerkelijk minder beladen aanvoelt.
EMDR werd ontwikkeld door Francine Shapiro in de late jaren ’80. Het idee ontstond toen Shapiro opmerkte dat het bewegen van de ogen van links naar rechts hielp om haar eigen gevoelens van angst te verminderen. Ze begon te experimenteren met deze techniek bij andere mensen en ontdekte dat het een effectieve manier was om trauma’s te verwerken.
Na uitgebreid onderzoek en wetenschappelijke onderbouwing is EMDR uitgegroeid tot één van de meest gebruikte behandelmethoden voor posttraumatische stressstoornis (PTSS) en andere trauma-gerelateerde aandoeningen. Het wordt inmiddels wereldwijd toegepast door therapeuten, psychologen en psychiaters als een evidence-based behandelmethode.
Bij Zen With Debby begrijpen we hoe belastend trauma kan zijn voor je geestelijke gezondheid. Debby volgde in 2024 een opleiding EMDR therapie en biedt jou een veilige en ondersteunende omgeving waarin je kunt werken aan het verwerken van traumatische ervaringen. Debby helpt je stap voor stap om de negatieve impact van trauma te verminderen, zodat je weer grip krijgt op je leven en je welzijn kunt herstellen.
Ben jij benieuwd of EMDR ook voor jou kan werken? Reserveer dan een gratis intakegesprek bij Zen With Debby. Debby neemt de tijd om jouw situatie te begrijpen en samen met jou te kijken naar de beste behandelmogelijkheden. Ik help je graag verder!
Yoga laat je toe van dieper te verbinden met jezelf en de sensaties binnenin het lichaam, maar ook om los te laten van emotionele spanningen. Benieuwd naar het effect van Yoga op jouw lichaam en geest? Volg mee met onderstaande yoga videos op YouTube door op onderstaande video te klikken.
Vergeet niet van je te abonneren op mijn Kanaal. Zo word je als eerste op de hoogte gebracht van onze wekelijkse videos. ♥︎