Trauma verwerken

05 sep ,2024

Een trauma verwerken gebeurt niet zomaar. Het is iets dat veel tijd, geduld en bewustwording vraagt. Jouw lichaam en geest zien af van ingrijpende en heftige gebeurtenissen uit het (recente) verleden en je merkt dat het jouw leven beïnvloedt. Je hebt bijvoorbeeld nachtmerries of flashbacks, bent de verbinding met jezelf kwijt, of ziet af van aanhoudende psychische en fysieke klachten.

Wist je dat ongeveer 80% van de mensen afziet van onverwerkte trauma’s en gebeurtenissen? Amper de helft hiervan gaat op zoek naar professionele hulp. De andere helft leeft in stilte met hun trauma, wat hun levenskwaliteit nadelig beïnvloedt. Dat is best een shockerend weetje als je het mij vraagt…
Als zijnde Mindfulness Coach en Yoga Instructor kom ik vaak in contact met klanten die afzien van onverwerkte trauma’s. Daarom besloot ik eerder dit jaar een opleiding als Trauma Healing Practitioner te volgen, zodat ik mijn medemens kan begeleiden doorheen hun traumaverwerking.

Als kind kwam ik zeer vroeg in contact met kindermishandeling en emotionele verwaarlozing. Hierdoor kon ik moeilijk functioneren in de maatschappij en kreeg ik de term “een moeilijk kind met ADHD” opgeplakt. Doorheen de jaren maakte ik bepaalde gebeurtenissen mee die wederom een impact hadden op mijn Zijn. Het voelde aan alsof het leven me extreem uitdaagde en ik hier eigenlijk niet hoorde te zijn. De effecten van opgekropte emoties en gevoelens in combinatie met trauma zorgden ervoor dat ik met mezelf geen weg vond. Ik ervaarde emotionele uitbarstingen zonder enige aanleiding, voelde enorm veel zelfhaat, onderging enkele zelfmoordpogingen en begon met zelfverminking omdat dit afleidde van de emotionele pijn dat ik voelde. Ik had het gevoel dat ik dagelijks moest vechten om mijn plekje in deze Wereld te bemachtigen. Zonder dat ik het besefte leefde ik in een constante fase van fight or flight.

Pas toen ik startte met mijn reis naar heling, begreep ik het effect van mijn jeugdervaringen op mijn lichaam en huidige levenskwaliteit. Ik kreeg nieuwe inzichten over de herkomst van mijn donkere en boze gevoelens en gedachten, en liet mezelf toe van open te bloeien. Hiervoor moest ik enkele moeilijke keuzes maken, zoals het contact met mijn ouders volledig verbreken, om mezelf te beschermen. Een trauma verwerken is geen gemakkelijk iets, maar het is wel een levensveranderende ervaring. De reis naar heling brengt veel moois met zich mee, geloof me!

Een onderdeel van traumaverwerking is het accepteren van het verleden. De gebeurtenissen kunnen we jammer genoeg niet meer veranderen, maar we hebben wel de keuze hoe we er op dit moment mee omgaan. Je kan er onderdoor gaan, of je kan er sterker uitkomen. Vermits je op deze website beland bent, ga ik er van uit dat je klaar bent om jouw leven terug in handen te nemen en de reis naar heling te starten.

Een trauma verwerken doe je niet alleen, maar samen met een professionele Trauma Healer, zoals bijvoorbeeld mezelf. Deze persoon is jouw toeverlaat tijdens jouw reis naar heling. Hier kan je jouw hart volledig luchten en jouw ervaringen delen. Samen ga je op zoek naar een begeleidingstraject dat aansluit bij jouw noden en doelen. Er wordt doelgericht gewerkt aan het verwerken van jouw trauma en het dieper verbinden met je Ware Ik. Je zal allerlei hulpmiddelen en oefeningen meekrijgen die jou helpen om te gaan met trauma triggers en ervoor zorgen dat je de zin van het leven terugvindt. Bewustwording en zelfzorg vormen de basis in mijn eigen coachingsessies.

Wanneer we afzien van trauma in ons lichaam verliezen we de verbinding met onszelf en het leven. Vele traumaslachtoffers hebben het gevoel dat ze het leven niet ervaren zoals voordien, of dat ze een stukje van zichzelf missen. Hierdoor grijpen ze sneller naar afleiding, zoals het verdwijnen in de digitale wereld, overdreven sporten, dingen in het extreme uitvoeren, gokken, drugsgebruik, alcoholverslaving, zelfverminking, enz. Anderen sluiten zichzelf af van de wereld door dissociatie (wat een afweermechanisme van het lichaam is) en geraken de verbinding met zichzelf en de wereld kwijt.

Daarom is het belangrijk om bij traumaverwerking allerlei Mindfulness technieken en creatieve expressie toe te passen. Zo verbind je niet alleen met je ware ik, maar kom je opnieuw in gevoel met je lichaam, gedachten, emoties én met wat het leven op jouw pad brengt. Daarnaast ontdek je allerlei manieren om jouw zenuwstelsel terug in balans te brengen en uit de fight, flight, freeze-modus te stappen.

Zelfzorg is een heel belangrijk onderdeel van traumaverwerking. Het is een manier om dieper te verbinden met je prachtige zelf en jezelf pure zelfliefde te bieden. Je geeft jouw lichaam de kans om stress van je af te zetten door het verwelkomen van ontspanning, beweging of zachtheid. Zelfzorg betekend voor elke persoon iets anders, maar het doel is hetzelfde: het in balans brengen van jouw zenuwstelsel en jezelf op de eerste plaats zetten. Hierdoor leer je jezelf beter kennen en krijg je een beter idee van wat aansluit bij jouw Ware Ik.

Trauma verwerken

Door het bezoeken van deze website heb je de eerste stap naar traumaverwerking gezet. Je bent bereid om bepaalde gebeurtenissen te verwerken en los te laten van alles wat geen meerwaarde heeft in jouw lichaam en leven.

1) De eerstvolgende stap is de zoektocht naar een Trauma Coach die aansluit bij jouw noden en verwachtingen. Je kan bv. terecht bij Zen With Debby of neem een kijkje op vindeentherapeut.be voor traumaverwerking in jouw buurt.
2) Er wordt een kennismakingsgesprek ingepland waarin jij en de trauma healer elkaar leren kennen en aanvoelen. Het is zeer belangrijk dat jij je goed voelt bij de persoon die jou zal begeleiden.
3) De eerste sessie traumaverwerking wordt ingepland. Jouw reis naar heling begint nu echt.
4) Er wordt een tijdslijn opgesteld van alle gebeurtenissen (positief en negatief) in jouw leven. Zo krijgt jouw begeleider een beter zicht op welke ervaringen een impact hebben op jouw leven.
5) Het begeleidingstraject wordt volledig aangepast naar jouw noden en doelen, zodat je weet wat je allemaal kan verwachten tijdens jouw begeleiding.
6) Tijdens de sessies kan je letterlijk alles delen, want dit is jouw veilige plaats. Je hoeft je dus nergens voor te schamen.
7) Je krijgt ook allerlei oefeningen en taken mee naar huis. Zo heeft jouw Trauma Coach zicht op jouw helingsproces en hoe je omgaat met bepaalde uitdagingen en trauma triggers.
8) Beetje per beetje zal je merken dat jouw lichaam vaker rust kan vinden en dat je opnieuw kan genieten van al het moois dat de wereld te bieden heeft. Je geraakt in diepe verbinding met jezelf en de sensaties binnenin jouw lichaam.

Onthoud dat jouw een trauma verwerken een reis van ups en downs is, en dat dit helemaal oké is! Het leven brengt regelmatig uitdagingen met zich mee om jou uit te dagen of te testen. Op deze momenten kan je terugkeren naar de reeds meegekregen oefeningen en hulpmiddelen, of kan je contact opnemen met jouw Trauma Coach. Ik vind het belangrijk dat mijn klanten weten dat hun begeleidingstraject doorloopt naast de persoonlijke sessies. Ze kunnen me altijd contacteren wanneer ze het even moeilijk hebben, of nood hebben aan mijn mening of inzichten.

Zie je af van onverwerkte gebeurtenissen uit het (recente) verleden en ben je op zoek naar een manier om terug te verbinden met jezelf en het leven? Laat je begeleiden door Debby en start vandaag jouw reis naar heling en zelfzorg.